Steden

 

Cisternino

historische klok en terrasje op dorpsplein
Piazza Vittorio Emanuele

Cisternino grenst aan de volgende dorp/steden : Locorotondo, Ostuni, Martina Franca, en Ceglie Messapica en ligt midden in de Valle d’Itria.  Voor meer informatie over Cisternino verwijs ik u graag naar de pagina omgeving.

Locorotondo

panorama uitzicht op Locorotondo met witte huisjes en een blauwe hemel
Locorotondo

Locorotondo – uit het Latijn locus rotundus wat ronde plaats betekent – is een middeleeuwse naam die duidt op de ronde vorm van de heuvel waarop het dorp is gebouwd. Je kunt hier heerlijk dwalen door de kleine witte steegjes. Belangrijk zijn de kerk van de Griekse Madonna (nationaal monument) en de kerk die gewijd is aan St. Joris de Martelaar, uit 1578. Net als Cisternino staat ook dit stadje op de lijst met mooiste steden van Italie! (reistijd ca. 15 minuten)

Ostuni

Ostuni La città bianca
Ostuni La Città Bianca

La Città Bianca (‘het witte stadje’), zoals Ostuni wordt genoemd, ligt er op haar mooist bij wanneer de zon fel op de witte huizen straalt. Het stadje heeft van veraf al een sprookjesachtig aanzien. Vooral in het oude centrum zul je foto’s blijven schieten. Vanaf het Piazza della Libertà kun je omhoog wandelen, helemaal tot aan het Piazzetta Cattedrale en dan heb je een schitterend uitzicht over de omgeving.(reistijd ca. 20 minuten)

Martina Franca

centro storico Martina Franca, met terrasjes aan een groot plein
Martina Franca

Martina Franca is een prachtige stad op een heuvel in het zuid-oosten van het gebied Murgia en maakt deel uit van de Valle d’Itria samen met Locorotondo en Cisternino, en is omgeven door trulli en olijfbomen. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is ongetwijfeld de bijzondere historische kern met smalle straatjes,  statige gebouwen en monumentale kerken. Op woensdag is er in het centrum een zeer grote markt met kleding, schoenen, groenten en fruit. Het is zeker de moeite waard om deze stad een keer te bezoeken. (reistijd ca. 10 minuten)

Ceglie Messapica

Piazza-Plebiscito Ceglie Messapica
Piazza-Plebiscito-Ceglie-Messapica

Een authentiek middeleeuws stadje, dat nog niet door het massatoerisme is ontdekt. Hier treft u de gerenommeerde kookschool, “Med Cooking School”. (reistijd ca. 15 minuten)

Matera

grotwoningen matera
grotwoningen

Matera staat bekend om zijn grotwoningen. Er is een wijk die geheel bestaat uit woningen die uitgehouwen zijn in de rotsen: “Sassi”. Deze unieke huisjes zijn opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. Deze stad was niet voor niets in 2019 culturele hoofdstad van Europa. De blik op deze stad ontneemt je de adem …….. (reistijd ca. 75 minuten).

Alberobello

Alberobello de trulli huisjes

Alberobello is vooral bekend vanwege de vele trulli (meervoud van trullo). Twee wijken bestaan vrijwel louter uit trulli: Rione Monti en Aia Piccola. Er zijn siamese trulli te vinden, een trullokerk en de Trullo Sovrano, de enige trullo die uit twee verdiepingen bestaat. In 1996 werden de trulli van Alberobello opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. Onze regio staat bekend om zijn trulli, dus eigenlijk zou je het een gemiste kans kunnen noemen als je niet even een bezoekje brengt aan Alberobello en een kijkje neemt in één van de meer dan duizend trulli. (reistijd ca. 25 minuten)

Monopoli

Basilica Cattedrale della madonna della madia tegen blauwe lucht
Basilica Cattedrale della madonna della madia

Het prachtige dorpje ligt direct aan de zee en heeft daar ook nog zelfs een paar zandstrandjes. Het is vooral bekend om zijn mooie kathedraal: “Basilica Cattedrale della madonna della madia”. (reistijd ca. 30 minuten).

Polignano a Mare

inham van polignano a mare met badende mensen in de zee en een strandje
Polignano a Mare

Een pittoresk plaatsje aan de zeekust. Neem de tijd om te genieten van het panorama over de zeeklif. (reistijd ca. 40 minuten)

Lecce

Lecce Amphitheater tegen een strakke blauwe hemel.
Lecce Amphitheater

Deze stad wordt wel Florence van het zuiden genoemd. Stad van de Barok, met het goed bewaarde amfitheater, midden in de stad. (reistijd ca. 75 minuten).