Omgeving

In de direct omgeving van Villa verde Puglia treft u natuurlijk het stadje Cisternino.

Centro Storico

Cisternino heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot ver voor onze jaartelling en is daarbij nog zeer authentiek. Menig gast van Villa-verde-puglia onderschrijft inmiddels de vermelding van dit prachtige stadje op de lijst van mooiste dorpjes van Italië . Op Piazza Vittorio Emanuele en in de kleine zijstraatjes zijn vele restaurantjes. In een restaurant tref je nogal eens een inpandige vleesafdeling, waar een macellaio (slager) aanwezig is. Je mag daar je eigen stukje vlees uitzoeken. Terwijl je zelf heerlijk op het terras aan een wijntje zit te nippen, wordt het vlees voor je geroosterd op de grill.

Kijk ook eens naar de verschillende video’s en verhaaltjes die over Cisternino verschenen zijn op het internet. Zie “interessante websites”.

U bevindt zich op loopafstand, binnen één kilometer, van het historische centrum van Cisternino, dus voor de meesten onder ons prima te lopen.

Treinstations Cisternino

boemel trein Cisternino passeert spoorwegovergang

Cisternino heeft twee treinstations op één daarvan stopt de sneltrein van het traject Bari – Brindisi. Maar er is ook nog een leuk sfeervol, kneuterig oud enkelsporig lijntje,

waarover enkele keren per dag een klassiek gezapig boemeltje met een dieselmotortje sjokt, dit stopt bij een dito stationnetje in Cisternino! Het spoor verbindt een aantal bezienswaardige dorpjes in de Valle d’Itria met elkaar: o.a. Martina Franca en Ceglie Messapica. Op enkele plekken is ruimte gecreëerd om de trein vanuit de tegenovergestelde richting te laten passeren. Het is eens een andere manier om de omgeving te verkennen, u kunt zelfs tot in Lecce komen!

Eetgelegenheden:

mensen eten iets aan tafeltje in klein steegje

Deze treft u in ruime mate aan in het oude centrum van Cisternino. In de directe nabijheid van villa-verde-puglia bevindt zich zelfs een toprestaurant (< 1 km/ca. 15 minuten lopen).

avond terras sfeerverlichting

Klik hier voor een overzicht van goede restaurants.

Uitgaan

gevulde terras onder parasols op een zomeravond

In het seizoen zijn er diverse gezellige terrassen in de oude dorpskern neergezet. In het oude centrum heerst er een gemoedelijke sfeer. Er is volop gelegenheid om uit te gaan, zelfs birreria’s onbreken niet . Er wordt in het hoogseizoen bijna elke dag wel een festiviteit of activiteit georganiseerd. Vraag ons gerust om de jaarlijkse uitgave van de activiteitengids!

Olijfboomsterfte

vele dikke olijfbomen met rode grond

De zogenaamde Xylella fastidiosa bacterie is verantwoordelijk voor de sterfte van olijfbomen in het uiterste zuidelijke deel van Puglia, dit rukt op richting het noorden. Onze directe omgeving heeft er op dit moment nog geen last van. Maar mocht u flink zuidelijker gaan, dient u zich voor te bereiden op minder fraaie olijfboomgaard beelden. Dit artikel in de Volkskrant gaat hier wat dieper op in. Nogmaals: in onze directe omgeving ziet alles er nog normaal uit!

Buurgemeenten

Cisternino grenst aan de volgende gemeenten: Locorotondo, Martina Franca, Ostuni en Ceglie Messapica

Deel gerust deze pagina....