Omgeving

In de direct omgeving van Villa verde Puglia treft u natuurlijk het stadje Cisternino:

Centro Storico

Cisternino heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot ver voor de jaartelling en is daarbij nog zeer authentiek. Menig gast van Villa-verde-puglia beaamt inmiddels de vermelding van dit prachtige stadje op de lijst van mooiste dorpjes van Italië . Op Piazza Vittorio Emanuele en in de kleine zijstraatjes tref je diverse restaurantjes. In restaurants tref je nogal eens een inpandige vleesafdeling aan, waar een macellaio (slager) aanwezig is. Je mag daar je eigen stukje vlees uitzoeken en terwijl je dan zelf heerlijk op het terras aan een wijntje zit te nippen, wordt het voor je geroosterd in de houtoven. Kijk ook eens naar de verschillende video’s en verhaaltjes die over Cisternino verschenen zijn op het internet. Zie “interessante websites”.

Slider

U bevindt zich op loopafstand van het historische centrum van Cisternino.

Minder dan 1 km, dus ook prima te lopen.

Treinstations Cisternino

Cisternino heeft twee treinstations op  één daarvan stopt de de sneltrein van het traject Bari – Brindisi. Maar er is ook een sfeervol, kneuterig oud enkelsporig lijntje, waarover enkele keren per dag een klassiek gezapig boemeltje met een dieselmotortje sjokt, dit stopt bij een dito stationnetje in Cisternino! We hebben er wel eens een paar passagiers tegelijkertijd in zien zitten, ongelofelijk dat dit tegenwoordig nog kan! Dit spoor verbindt een aantal bezienswaardige dorpjes in de Valle d’Itria met elkaar: o.a. Martina Franca en Ceglie Messapica. Op enkele plekken is ruimte gecreëerd om de trein vanuit de tegenovergestelde richting te laten passeren.

Het is eens een andere manier om de omgeving te verkennen, u kunt zelfs tot in Lecce komen!

boemel trein Cisternino passeert spoorwegovergang

Eetgelegenheden:

Deze treft u in ruime mate aan in het centrum van Cisternino. In de directe nabijheid van villa-verde-puglia bevindt zich zelfs een toprestaurant (< 1 km/ca. 15 minuten lopen).

Klik hier voor een overzicht van goede restaurants.

Uitgaan

In het seizoen zijn er diverse gezellige terrassen in de oude dorpskern neergezet.  Er heerst een gemoedelijke sfeer. Er is volop gelegenheid om uit te gaan, zelfs birreria’s onbreken niet .

Olijfboomsterfte

De zogenaamde Xylella fastidiosa bacterie is verantwoordelijk voor de sterfte van olijfbomen in het uiterste zuidelijke deel van Puglia, dit rukt op richting het noorden. Onze directe omgeving heeft er op dit moment nog geen last van. vele dikke olijfbomen met rode grond Maar mocht u flink zuidelijker gaan, dient u zich voor te bereiden op minder fraaie olijfboomgaard beelden. Dit artikel in de Volkskrant gaat hier wat dieper op in. Nogmaals: in onze directe omgeving ziet alles er nog normaal uit!

 

Buurgemeenten

Cisternino grenst aan de volgende gemeenten: Locorotondo, Martina Franca, Ostuni en Ceglie Messapica